Inkubátorház a FÜGE jóvoltából Posted in: Egyéb kategória

Előadó- és alkotóművészeti inkubátorház nyílik októberben a II. kerületi Jurányi utcában. A FÜGE Produkciós Iroda által működtetett helyszín független színházi és tánctársulatoknak, alkotói csoportoknak, civil szervezeteknek ad otthont.

A FÜGE (Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület) célja egy olyan produkciós inkubátorház kialakítása, ahol irodákat, próbatermeket, raktárakat biztosítanak e csoportok számára, hátteret, alkotói bázist, szellemi műhelyt létrehozva. Kulcsár Viktória, a FÜGE elnöke az MTI-nek elmondta, hogy egy évvel ezelőtt talált rá a Széna térhez közeli ingatlanra. Amikor az inkubátorháznak helyet kerestek, leginkább üresen álló iskolaépületet képzeltek el, hiszen az abban lévő osztálytermek, tornaterem, étterem teret adhatnak a kívánt funkcióknak. Budán, frekventált helyen szerették volna megvalósítani tervüket, ezért több önkormányzatot is megkeresett, végül a Fővárosi Önkormányzat Jurányi utca 1-3. szám alatt lévő ingatlanára esett a választás.
Az ingatlan hasznosítására decemberben pályázatot írtak ki, amelyet megnyertek, a bérleti szerződést júliusban aláírták, és az épületet már el is foglalták. A fővárosi önkormányzattal közszolgáltatási szerződést kötöttek, amelynek keretében a kifizetett bérleti díj mintegy 80 százalékát támogatásként visszakapják. A beköltöző társulatok a 6000 négyzetméteres terület üzemeltetési költségén osztoznak.

A független társulatok intézményi hátterét biztosító FÜGE mint ernyőszervezet, összegyűjtve azokat a csapatokat, akikkel eddig is munkakapcsolatban volt, ezután infrastruktúrát is biztosít a számukra, az együttműködés még szorosabb lesz. Kulcsár Viktória elmondta: céljuk, hogy a különböző csoportok, alkotók a közösségi terekben egymásra találjanak, idővel együttműködések, koprodukciók jöjjenek létre.
Több mint tíz csapat kap helyet az inkubátorházban, főként független előadóművészeti szervezetek. A Szputnyik, a TÁP Színház, a Természetes Vészek Kollektíva, a Gólem Színház, a HOPPart, a Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulat, a Tünet Együttes, a Zéró Balett, a Duda Éva Társulat és a Műhely Alapítvány mellett az épület alkotói csoportoknak, képző- és iparművészeknek, valamint különböző civil szervezeteknek is otthont ad.

Az inkubátorházban a társulatok saját próbatermükben hozhatják létre alkotásaikat, az épület a bemutatóknak is helyet biztosítana, ám nem szeretnének befogadóhelyként működni, nem ez az elsőrendű cél. Inkább az előadások létrehozásán van a hangsúly, és nem a darabok játszásán – mondta. A társulatokhoz és a produkciókhoz kapcsolódva különleges programokat szeretnének szervezni, munkabemutatókat tartanának, közönségtalálkozóknak, színházi nevelési programoknak adnának helyet

„Fontos, hogy minden csapat saját magát életben tudja tartani, mert akkor a ház is életben marad, a sok kis energia összeadódik” – jegyezte meg a FÜGE elnöke a ház fenntartásáról szólva. „Az inkubátorház működtetőinek feladata az, hogy az egész intézmény továbbfejlesztésével foglalkozzanak, az üzemeltetésre, beruházásokra, eszközbeszerzésre pályázzanak, támogatókat, szponzorokat találjanak.”
 

Várhatóan októberre készül el az inkubátorház, amely a tervek szerint Shakespeare Athéni Timon című darabjával, a KoMa Társulat bemutatójával nyitja meg kapuit a közönség előtt. Kulcsár Viktória elmondta: a csapatnak ugyan van saját bázisa – szintén egy iskolaépület, a XV. kerületben -, de a KoMa szellemiségében hozzájuk tartozik, ezért nyitják velük színházukat.