Kaláka Fesztivál Egerben Posted in: Egyéb kategória

A családiasságról, a műveltségről, a kultúráról, a jó ízlésről és a humánumról szól az Egerben immár hatodik, összességében 38. alkalommal megrendezett Kaláka Fesztivál.

Habis László polgármester örömét fejezte ki, hogy Gryllus Dániel és csapata “belakta a várost”. Úgy vélte, az egri rendezvény méltó folytatása a Diósgyőrben korábban megrendezett 32 fesztiválnak.

Gryllus Dániel hangsúlyozta: minden lépésükkor, minden helyszínen érzik a város, az itt élő emberek szeretetét.

Szörényi Levente, a Budapest Bár, a Vujicsics együttes és Csík János új zenekara, az Esszencia is fellép a mától vasárnapig tartó 38. Kaláka Fesztiválon Egerben – mondta a Kaláka együttes vezetője, aki hozzátette: Nehéz megfogalmazni, miről szól a fesztivál.

„Halmos Béla barátom, aki már nincs közöttünk, azt mondta,a szeretetről.

Tény, hogy mi mindig olyan dolgokat szeretünk csinálni, amik szerethetők és van bennük valami szeretetteljes. Ilyen Arany János, a Bükki Nemzeti Park, a fellépő zenekarok. Igyekszünk minőségi és a Kaláka szellemiségét jellemző dolgokat összehozni.”

Gryllus Dániel hozzátette, színes a program: lesz népzene, költészet, világzenei feldolgozások, jazz, kiállítások, gyerekprogramok és egy templomi koncert bemutatója is.

„Most készültünk el Sumonyi Zoltánnal a közös bibliai lemezünkkel, hamarosan kezdődnek a Tíz példázat felvételei, a darab előadása a Ciszterci templomban lesz.”

Az mindig kérdés, sikerül-e közösségi élménnyé kovácsolni a sok helyszínen zajló eseményeket, de utólag ki szokott derülni: igen – jegyezte meg a Kaláka együttes vezetője.

A polgármester utalt arra, hogy idén dupla jubileumot is ünnepelnek a fesztiválon: Arany János születésének 200. évfordulójához tematikusan kötődik a rendezvény, a Bükki Nemzeti Park megalapításának 40. évfordulója alkalmából pedig a fesztivállal összekötve tartják a Magyar Nemzeti Parkok Hetének megnyitóját. Míg 2005-ban 3500 látogatója volt a rendezvénysorozatnak, ez a szám 2015-ben már 15 ezer volt.

A nemzeti parkok hete több szálon is összefonódik Egerben a Kaláka Fesztivállal, a BNPI és az együttes – amely a Bükki Nemzeti Park fővédnöke is egyben – például közös versíró pályázatot hirdetett A Bükk csavargó útjain címmel.