Kárpát-medencei magyar birkózóbajnokság alakulhat Posted in: Egyéb kategória

Az egész Kárpát-medencére, így Erdélyre is kiterjesztené országos bajnokságát Magyarország Birkózószövetsége (MBSZ), amely ősszel, egy a kadet korcsoport részére szervezett nyílt versennyel tette meg az első lépést az „összmagyar” viadal megvalósulásához – tudta meg a kronika.ro Farkas Tibortól, a szervezet főtitkárától.

A főtitkár tájékoztatása szerint a projektnek még sok jogi akadálya van, de az alapelképzelés szerint a nevezést a magyar származáshoz kötnék, mert meglátása szerint bajnokságuknak magyar győztese kellene legyen.

Jelezte, az Erzsébeti SMTK által rendezett budapesti viadalt meghívásos alapon rendezték, és mintegy felmérője volt annak, hogy a határon túliak részéről mire számíthatnak a jövőre nézve. Farkas elmondása szerint nagyon pozitív fogadtatása volt a tornának – majd valamennyi szomszédos országból érkeztek versenyzők –, és kedvező visszajelzéseket kaptak. „A következő lépés az lenne, hogy próbálnánk más korcsoportokat bevonni ebbe az eseménybe, hogy végül egy nyílt magyar bajnokságot szervezhessünk, amelyen mindenki, aki valamilyen úton-módon be tudja mutatni a magyar gyökereit, részt vehessen” – ecsetelte. Ehhez először a versenykiíráson kell változtatniuk, mert jelenleg a magyarországi lakcím feltétele az ob-re való nevezésnek. „Egyelőre vizsgálódunk. Akár Kanadából, Ausztráliából is érkezhet olyan sportoló, akinek a felmenői között magyar ősök vannak. Számukra is szeretnénk ezt lehetővé tenni, mert akkor valóban összeállhatna egy teljesen nyílt, magyarok birkózó bajnoksága” – tette hozzá.

A gyakorlati kivitelezésről érdeklődve, Farkas rámutatott, hogy Magyarországon a birkózók egyesületük mellett önálló versenyengedéllyel rendelkeznek, amelyet a magyar szövetség állít ki a részükre. A főtitkár szerint úgy lenne logikus, hogy ha valaki egy romániai klub tagja, akkor önállóan kiváltja az engedélyét az MBSZ-től. „Az, hogy Magyarországon is regisztrálva legyen a sportoló, valószínűleg feltétele lesz a magyar bajnokságban való részvételnek. Előzetesen be kell majd jelentkezzen” – mutatott rá. Hozzátette, az nyilván előfordulhat, hogy aki majd megnyeri a magyar bajnokságot, de nem Magyarországon élő állampolgár, azt nem biztos, hogy tudják jelölni a válogatottba az európai- és világbajnoki seregszemlékre. „Még sok a jogi bizonytalanság, amit végig kell beszélni és meg kell vizsgálni” – szögezte le Farkas.

Vegyes fogadtatás

A sportszövetség főtitkára szerint Magyarországon vegyes fogadtatásra lelt az elképzelés, de többségében azért pozitív a hozzáállás. „Amúgy is már ismerjük egymást, együtt edzőtáborozunk, versenyzünk, nem ismeretlenül megyünk egymás felé” – ecsetelte. A bővítéstől különben a bázisuk növekedését remélik, és lehetőséget adni azoknak a határon túli magyaroknak arra, hogy a sportéletben maradjanak. „Ha megnézzük az egyes országokat, sehol sincs olyan létszám és minőség, ami megfelelő lenne. Csak összefogással, összetartással, közös versenyek és edzőtáborok szervezésével tudjuk biztosítani mindenki számára a megfelelő fejlődést. Úgy gondolom, hogy mindenki számára előnyös és hasznos lehet” – vallja az MBSZ-főtitkár.

Üdvözlet Erdélyből

Ambrus Sándor, a Székelyudvar­helyi Fások SK elnöke üdvözöli a magyarországi szövetség szándékát, és partnerként segíti az összmagyar és nemzeti bajnokság megvalósulását. Tájékoztatása szerint Erdélyben a hagyományos birkózóközpontok, azaz Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely, illetve Kolozsvár is érintett. A kadét korosztályban úgy 120–150 sportolóról van szó, junior és nagy ifjúsági kategóriában pedig mintegy 60-ról, a felnőtteknél legfentebb 15–20 birkózó lehetne érdekelt. Hozzátette, egyéni sportágról lévén szó, nehéz támogatást találni, a klubok „túlélésre vannak berendezkedve”. „Ha az utazásra, felkészülésre és más jellegű kiadásokra segítséget kapnak, egyértelmű, hogy beállnának” – mutatott rá.

Nem akarnak széthúzást

Katona László, a Székely­ud­varhelyi Iskolás Sportklub birkózóedzője is pártolja a kezdeményezést, szerinte olyan ötlet, amelyet támogatni kell. „De nem olyan széthúzó stílusban, hogy ha versenyt rendez Pécs, akkor nem megy el Budapest, ha az ESMTK, akkor nem megy el a Fradi. Összmagyar kellene legyen, amin nem csak a külhoniak, hanem Magyarország is részt kellene vegyen” – szögezte le.