Keresztútra várták a híveket országszerte Posted in: Egyéb kategória

Itthon több helyen felidézték Jézus szenvedéstörténetét. Nagypéntek mindig az egyházi év legcsendesebb napja, ilyenkor nem mutatnak be szentmisét. És a harangok sem szólnak, mert ahogy a hagyomány tartja, „Rómába mentek”.

Örökzöld ág került a díszzsebkendő helyére és süvegre is. A hajdúdorogi Krisztus-katonák egyenruháján ez szimbolizálta a feltámadást. Csizmát húztak és kardot is kötöttek az ünnepre. Ez az évszázados szokás apáról fiúra öröklődik.

Krisztus-katona csak hajdúdorogi, görögkatolikus, nőtlen legény lehet. Ezenkívül a megfelelő fizikai, és mentális állapot a feltételek közé tartozik” – mondta Horváth Zoltán káplár. A szolgálat nagypéntektől húsvét vasárnapig tart: a hajdúdorogi székesegyházban a szent sírt kell őrizniük.

Több mint 300-an járták végig a keresztutat Mosonmagyaróváron. A hívek így tettek tanúbizonyságot hitükről. A városi keresztutat Veres András győri püspök vezette. A katolikus egyházban ősi hagyománya van a keresztútnak. A különlegessége az, hogy a passiót a templomból kiviszik az utcára.

Keresztútra várták a híveket Székesfehérváron is.Több százan énekeltek és imádkoztak.

Abasáron a helyi közösség tagjai játszották el a Megváltó szenvedéstörténetét. Most először készültek így az ünnepre.

Erdő Péter bíboros nagypénteki szentbeszédében arról beszélt, hogy Jézus halálával azt mutatta meg, hogy mit jelent Istent teljes lelkünkből és minden erőnkből szeretni.

A húsvétot előkészítő bűnbánati idő nagyszombattal zárul. Az ünnep legfontosabb napja húsvétvasárnap, Jézus feltámadása.

hirado.hu