Kézműves foglalkozások, húsvéti népszokások a Budapesti Tavaszi Vásáron Posted in: Egyéb kategória

Mézeskalács-díszítéssel, tojásfestéssel és a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó egyéb népszokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg a Budapesti Tavaszi Vásár látogatói a hétvégén.

 

Báling Aranka népi iparművész segítségével az érdeklődők készíthetnek írott tojást, azaz kipróbálhatják a hagyományosan, viasszal megrajzolt, majd festékkel megfestett tojásdíszítési módszert. Berszánné Román Erzsébet a karcolásos módszert, Verebes Ildikó kalotaszegi kézműves a gyöngyökkel díszítés technikáját mutatja be. Bácskai Dorottya mesterségbemutatóin mézeskalács tojásokat és nyulakat díszíthetnek a látogatók.

Dezső Ildikó rongyműves bemutatóján csutkababák és hetes fonással karkötők készülnek. Viha Lajos kézműves népi játékokat készít: barackmagsípot, csutkaautót, propellert és “recegtetőt” – tájékoztatta a vásárt rendező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-t.

Április 30-ig várja a látogatókat a Vörösmarty téren a Budapesti Tavaszi Vásár, amelyen 83 kézműves kiállító és nyolc melegkonyhás szolgáltató vesz részt, a bemutatott és eladásra kínált termékek között a tradicionális és a modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak.

Aszínpadon népzenei, dzsessz, crossover, soul koncertet, valamint bábszínházi produkciót és gyerekelőadást is láthat a közönség a hónap végéig.