Lullázás 12.: Szigligeti, de vár, nem Ede Posted in: Egyéb kategória

Idén nyáron családommal Újra Lulla felé vettem az irányt, hogy a kötelező strandolás mellett innen derítsük fel a Balaton vidékét.

Páratlan panoráma a Szigligeti várból

Az első jelentősebb hely, melyet megtekintettünk, a Balaton part talán leglátványosabb pontja, a Szigligeti vár volt. Bár nem dicsekedhet olyan ambiciózus újjáépítési programmal, mint a Füzéri vagy a Regéci vár, mégis, romjaiban is fenséges erődítmény, a fellegvárból csodálatos panoráma nyílik a Balaton-felvidékre és a Keszthelyi-öbölre.

A vár legősibb részét három év alatt emelték… valószínűleg közbeszerzés nélkül

Az autóval érkezőknek érdemes a templom előtt leparkolniuk, innen rövid séta vezet fel a várhoz. A vár történetéről három dolgot érdemes megemlíteni: az első, hogy nem fűződnek történelmi események a falaihoz, nincsen legendája, vagy regényes ostroma. A második, hogy azon kevés vár egyike, amit az oszmánok sohasem tudtak bevenni, mindig magyar maradt. A harmadik, hogy a vár legősibb részét, a kettős torony között emelt palotaszárnyat 1260-1262 között emelték – azaz három év alatt! Könnyű nekik, akkor még nem volt közbeszerzés…

Korhűen berendezett helyiségek mesélnek arról, milyen volt egykor az élet a várban

Bár viszonylag eseménytelen volt a története, a várbelső néhány helyreállított helyiségét (pl. konyha, kápolna) ízlésesen és hitelesen rendezték be, pár fotó és egy rövid ima erejéig érdemes ezekbe is betérni. Talán feleslegesnek tűnő megállapítás az előbbi, de sajnos a rendszerváltás előtt több várunkba tematikailag nem, csak a korszellemnek megfelelő kiállításokat telepítettek…

A kápolna ma is Istenhez vezet

Ha valaki szívesen felkeresné a várat, érdemes előtte a programokról a vár honlapján (http://www.szigligeti-var.hu/rendezvenyek) tájékozódnia, nem akármilyen időtöltés vár rá!

Virtuálisan újjáépült kapu
Ahová még a király is gyalog járt…
A Szigligeti vár