Segélyadomány és pénztámogatás Kárpátaljának Posted in: Egyéb kategória

Tartós élelmiszerekből álló segélyadományt és pénztámogatást adott át ünnepélyesen 8,2 millió forint összértékben Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) ügyvezető igazgatója csütörtökön Beregszászon a város szociális és kórházi konyháinak, a református egyházi ingyenkonyháknak és a Sámuel Alapítványnak.

Az átadási ünnepségen mondott beszédében Czibere Károly hangsúlyozta: a szociális államtitkárság nagyon fontosnak tekinti, hogy évente legalább egyszer jelen legyen Kárpátalján, közösséget vállalva a helyi magyarsággal, és elhozza a szolidaritás üzenetét, amelyre oly nagy szükségük van jelenleg a kárpátaljai magyaroknak. Ez most minden tekintetben hideg időszakban történik, amikor egyfelől felerősödött a szociális krízishelyzet, másfelől pedig az új ukrán oktatási törvény elfogadása miatt hűvössé vált a két ország viszonya – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, a jelenlegi helyzetben a magyar kormány részéről fokozott a felelősség, hogy felmutassa a szolidaritást, és jelezze: egy erősödő anyaországnak folyamatosan felelősséget kell éreznie és vállalnia az elszakított nemzetrészekért. Elmondta, hogy hatmillió forint értékben kap tartós élelmiszereket a beregszászi városi szociális konyha, a járási kórház konyhája, négy református egyházközség és a Református Diakóniai Szolgálat ingyenkonyhája, valamint 2,2 millió forintos pénztámogatást az árva gyermekek gondozásával foglalkozó, református Sámuel Alapítvány. Czibere Károly köszönetet mondott az MRSZ-nek az élelmiszeradományok gyűjtéséért és célba juttatásáért.

Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a szolgálat munkatársai állandó kapcsolatban vannak Kárpátaljával, heti rendszerességgel megfordulnak a térségben, közvetlen tapasztalatból ismerik a helyzetet, és tudják, mire van leginkább szükségük az ott élőknek. Jelezte, az élelmiszereken kívül higiéniai eszközöket is átadtak, elsősorban a beregszászi kórháznak, amiből látható, hogy nemcsak magyarok, hanem más nemzetiségű emberek is részesülnek az adományokból. Köszönetét fejezte ki az adománygyűjtésért az anyaországi magánszemélyeknek, vállalatoknak, református gyülekezeteknek és a kormánynak.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, megköszönve az MRF, a magyar kormány és az anyaország támogatását, azt hangsúlyozta, hogy “a mostani nagyon nehéz időszakban felemelő érzés magunk mögött tudni az anyaország, a magyar kormány támogatását.” Emlékeztetett arra, hogy a több mint két éve működő beregszászi szociális konyha valóságos mentőövet jelent a város rászoruló lakosainak. Szerinte ezért is különösen fontos a mostani adventi időszakban kapott az intézmény jelentős élelmiszeradományhoz. Azt is elmondta, hogy a szociális konyhán hetente öt alkalommal 300-300 adag ételt készítenek.

MTI