Solymári arcok, solymári gyökerek II. – Barcsik Géza grafikusművész kiállítása Posted in: Egyéb kategória

Barcsik Géza művészetét, azt hiszem, nem kell bemutatnunk az olvasóknak: különleges hangulatú képei egyszerre őrzik keleti gyökereinket, táplálkoznak népi hagyományainkból és egyszerre modernek, a szó legnemesebb értelmében. Ha a képeit nézzük, részesei leszünk a művész világának, s együtt álmodunk vele.

Barcsik Géza művészete azonban még ennél is gazdagabb: képes szolgálni is. Mert van művész, aki teremti a pillanatot, de van, aki megörökíti, megkeresve legmélyebb lényegét. Barcsik képes mindkét dimenzióban alkotni, képei hol úrnői a valóságnak, hol szolgálói (de nem azok, melyek uszályát hordozzák, hanem azok, akik fáklyát visznek előtte).

Solymári kiállítása ez utóbbi térbe tartozik: megfestette solymár polgárait. Az egyszerű falusiak arcait, akiknek szemében, mint cseppben a tenger tükröződik a történelem. Tartalmuk szerint ikonok, de nem szenteké, hanem az embereké. A képek egyszerre fotó realisztikusak, de egyszerre lélekrajzok is.
A művész és alkotásai
A képekből egy válogatás tekinthető meg a hétvégén megnyílt kiállításon, a leghitelesebb környezetben, a nemrég megnyílt Svábházban. Érdemes elvándorolni Solymárra, s pár percre feloldódni ennek a Buda környéki falunak a lelkében.
Helyszín: Bauernhaus – Svábház, Dózsa György utca 6.

Honlap: http://bauernhaussolymar.blogspot.hu/

A kiállítás 2017. szeptember 30-ig tekinthető meg!

A kiállítás helyszíne

További képek a Solymári búcsúról ide kattintva érhetők el