Takaró Mihály a magyar jövőről és fennmaradásunk zálogáról Posted in: Egyéb kategória

Dr. Takaró Mihály Magyar Örökség Díjas, Erdélyi Magyar Örökség Díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett író, irodalomtörténész, tanár. Aki már hallotta a Tanár urat előadást tartani, olvasta munkáit, tudja, hogy hatalmas lexikális tudása mellett, amely a kisujjában van, rendelkezik valamivel, ami a hasonló kaliberű tudós emberek között is kiemelkedővé teszi. Ez nem más, mint a hazafias és keresztényi érzelmekkel való telítettség, amely nem megjátszott frázis nála, hanem szívből jövő magyar nemzeti öntudat és mély hit. Ez pedig a kortárs magyar irodalomtudomány egyik leghitelesebb és nélkülözhetetlen alakjává teszi Takaró Mihály tanár urat.

Nemrégiben egy előadása után váltottam vele pár szót. Elmondtam, hogy ez a plusz, amelyet csak nála érzek mennyivel élvezhetőbbé, hitelesebbé, sőt egyenesen meghatóvá teszi az előadásait. Mire azt válaszolta nekem: „Tudja, ezt csak szívből lehet csinálni.”

Az említett előadás során a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Kárpát-medence magyar gyermekei számára meghirdetett esszépályázatának zsűrijeként szólalt fel. Ekkor a Bibliát idézve elmondta, hogy mindig van egy maradék szent mag, amely biztosítja a továbbélésünket. Nagy költőink vészjósló gondolatai ellenére az irodalomtörténész szerint a magyarság soha nem fog kihalni, mert bármilyen idők jönnek, nemzetünk legnagyszerűbb fiataljai emlékezni fognak. Bennük ugyanis megvan az a két dolog, ami döntően magyarrá tesz valakit: a magyarsággal való tudatos sors- és kultúravállalás. Aki mindezt magáénak érzi, annak a magyarság nem gúnya többé, hanem levehetetlen bőr.

Igen, ezt valóban csak szívből lehet…

Zana Diána

Tekintsék meg Takaró Mihály beszédét a magyar jövőről és fennmaradásunk zálogáról: