Tüntetés Marosvásárhelyen Posted in: Egyéb kategória

Több ezren gyűltek össze a prefektúra előtt a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium megszüntetése elleni tiltakozáson. A békés demonstráció közös imádkozással kezdődött, majd Jakubinyi György érsek beszédével folytatódott.

„A marosvásárhelyi katolikus egyházi oktatást felszámoló diktatúra 40 évig törvényen kívül helyezte ezt az iskolát. A rendszerváltás után eltelt 28 év. 28 év, amely során a jogállamiság újra épült, a lebontott, félresöpört értékek újra előkerülhettek. Értéket teremteni egy jogállamban kötelesség és felelősség. Ez az iskola érték mindannyiunknak. Ezt az értéket védenünk kell.” – fogalmazott a gyulafehérvári római katolikus érsek, a tüntetés szervezője. Hangsúlyozta: védenünk kell az iskolát, és mindenkit, aki az iskoláért küzd. „Védenünk kell híveink jogait, hogy szabadon választhassák ezt az iskolát; az iskolába járó gyerekeket, akiknek nevelését szüleik ránk, az egyházi iskolára bízták; az iskola igazgatóját, akit immár 10 hónapja tiltanak el feladata végzésétől és az iskolában tanító tanárokat, akik egyházi engedélyünk elnyerésével itt teljesítik hivatásukat.” – fogalmazott. Az érsek teljes beszéde itt olvasható.

Nagy Henrietta, a Római Katolikus Teológiai Líceum 12. osztályos diákja beszédében kifejtette: a diákoknak nagyon elege van abból, hogy rajtuk csattan az ostor. „Elegünk van abból, amit velünk, szüleinkkel és tanárainkkal végigcsináltak! Elegünk van ebből az egész csúfolkodásból! Elegünk van a tehetetlenségből! Elegünk van abból, hogy diáktársainkat kihallgatják! Olyan ez az egész, mint az az időszak, amiről a szüleink azt mondták, soha nem jöhet vissza. Hát tévedtek. Visszajött.” – mondta. Teljes beszéde itt olvasható.

Helyszíni tudósítónk szerint a prefektúra előtti tér zsúfolásig megtelt a demonstrálókkal, a hangulat visszafogott, de a beszédek lelkesítőek. Valamennyi történelmi magyar egyház képviseli magát, az egyházfők áldást mondanak. A tüntetésen felolvasták a szervezők kiáltványát, amelyben a következőket követelik az iskola helyzetét ellehetetlenítő illetékesektől:

  1. Felszólították az összes intézményt, amely illetékes a Római Katolikus Teológiai Líceum és ez által a gyermekek helyzetének alakulásában, hogy azonnali hatállyal korrigálják a hiányosságokat, hibákat. Biztosítsák a gyermekeknek az alkotmánynak megfelelően a tanuláshoz való jogot, úgy, ahogyan az őket megilleti: megőrizve a családok egységét, testvért testvértől nem szétszakítva, az általuk és szüleik által választott iskolában!
  2. Követelték a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum jogi helyzetének tisztázását, követelték a tanügyminisztertől a kialakult helyzet azonnali megoldását kormányrendelet vagy miniszteri rendelet útján.
  3. Követelték, hogy a tanügyminiszter hosszabbítsa meg a megbízott iskolaigazgató mandátumát, biztosítsa a tanárok további alkalmazását és az oktatás zavartalan működését.

Forrás: foter.ro