110 ezer gyermek jár katolikus óvodába vagy iskolába Posted in: Egyéb kategória

Jelenleg 110 ezer gyermek jár valamelyik katolikus óvodába vagy iskolába Magyarországon, közülük mintegy 4500 gyermeket a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye oktatási intézményeiben nevelnek – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Nyíregyházán.

Soltész Miklós az egyházmegyéhez tartozó Szent Imre Katolikus Óvoda új épületrészének alapkőletételén felidézte, 1990 előtt mindössze nyolc katolikus iskola működött, körülbelül 2500 diákkal. A mostani gyermeklétszám ezért hatalmas fejlődésnek számít.

Szinte egész Európában csökken a keresztény iskolák és az abban tanulók száma, ezt a tendenciát Magyarország állította meg az elmúlt években – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: az egyházi óvodák és iskolák működése jellemformáló, senki ellen nem irányul, emellett erősíti és építi a nemzetet és a közösséget.

“Azért tarjuk mindezt fontosnak, mert jól látható az a hihetetlen nyomás, ami Európára és általában a világra nehezedik, illetve jön. Látjuk, hogy mi jön keletről vagy délkeletről, egy másik vallás, amit tisztelünk és a helyén kezelünk, de mi azt szeretnénk, ha megmaradnánk a kétezer éves keresztény kultúrkörünkben és kereszténységünkben” – jelentette ki Soltész Miklós.

Hozzátette, mindez azért tud Európába jönni, mert – főként Nyugat-Európa – “kiüresedett” és elvesztek az addigi értékek, aminek következtében az emberek nem találják helyüket az életben. Ezt a “kapaszkodót” a keresztény óvodák és iskolák adják meg, ezért is fontos ez a nyíregyházi fejlesztés – mondta az államtitkár.

A Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tagóvodáját 175 millió forintból, az Emmi által folyósított egyedi egyházi támogatás segítségével bővítik. A jelenleg ötven gyermeket nevelő, a Szarvas utcában működő intézmény a beruházáshoz megvásárolta a szomszédos ingatlant, ahol további két, összesen ötven férőhelyes csoportszobát alakítanak ki.

Az épület tetőterében egy kápolna kialakítására is alkalmas közösségi terem, valamint sószoba és a szükséges kiszolgálóhelyiségek kapnak helyet. A fejlesztés a tervek szerint július végére készül el.