Jelenlét – láthatatlan munka a (nagy)családban Posted in: Egyéb kategória

A láthatatlan munka napjához – minden április első keddje – kapcsolódó konferencia célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a sokak által végzett értékes és pótolhatatlan munkára. Az esemény keretein belül került sor a „BEUGRÓ – munkához látok” című pályázat díjkiosztó ünnepségére is.

Nagyszülők, akik az unokákra vigyáznak, idős, beteg embereket gondozó rokon vagy önkéntes segítő, otthoni feladatokból átvállaló házastárs. Ők, akik a láthatatlan munkát végzik csendben, fizetség nélkül. A világnap célja, hogy a társadalom jobban odafigyeljen azokra az emberekre, akik különösebb felhajtás nélkül végzik a dolgukat, és elismerje pótolhatatlan munkájukat. Az ENSZ-ben tartott felszólaláson túl a NOE egy pályázat és egy szakmai konferencia keretében hívta fel a figyelmet a láthatatlan munka jelentőségére.

A konferenciát Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke nyitotta meg, aki úgy fogalmazott: „a láthatatlan munka igazából maga az élet”. Köszöntőt mondott Dr. Beneda Attila, az EMMI család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára, Dr. Molnár Balázs Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, valamint Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

A szakmai konferencián neves előadók elemezték, mit termel a családi munka, hogy milyen is a láthatatlan családi munka karakterisztikája és hogy mi a láthatatlan munka jelentősége a gyermeknevelésben. A szakszervezeti, munkavállalói aspektusokon túl, a társszervezetek és a média képviselőinek részvételével tartott pódiumbeszélgetés újabb észrevételekkel gazdagította a téma feldolgozását.

A „BEUGRÓ – munkához látok” című pályázatunkra olyan fotókat, videofelvételeket vártunk, amelyen a pályázó egy családtagja, barátja, ismerőse által végzett láthatatlan munkát maga végez, bemutatja azt, azaz beugrik a másik szerepébe, s munkához lát. A pályaműveket a konferencia helyszínén, a rendezvény alatt egy kiállítás keretében mutatták be.

Tekintettel a beérkező pályaművek magas színvonalára, a NOE vezetősége elfogadta a zsűri (Joó Kinga, tagozatvezető (NOE), Szalay Éva, vizuális szakértő (NOE), és Nemes Attila kommunikációs munkatárs (NOE) javaslatát, és megduplázta a kiosztható díjakat. A pályázat nyertesei: I. díj – Eke Edina Mietta (video), Rózsa Gábor (video); II. díj – Horváth Zsombor (video), Kovács Laura (kép); III. díj – Ruzsovics Dorina (kép), Süle Zsuzsanna (kép).

Az eseményen részt vettek a hazai családszervezetek képviselői is.