A káposzta a szárhegyinél kezdődik (VIDEÓRIPORTTAL) Posted in: Egyéb kategória

Lukács Géza a Szárhegyi Káposztatermelők Egyesületének elnökeKáposztát – azaz töltött káposztát – másból nem is érdemes készíteni, csak szárhegyi – azaz gyergyószárhegyi – káposztából. (A gondolatjelek határolta magyarázat azoknak szól, akik nem ismerik a székely, azon belül is a gyergyói szójárást.) Mikor Lukács Gézával a Szárhegyi Káposztatermelők Egyesületének elnökével beszélgettem, még csak elhatározás volt, azóta viszont már valóság: a gyergyószárhegyi káposzta hivatalosan is védett márkanév, kérem szépen!
Immár az Országos Szabadalmi és Védjegyhivatal (OSIM) által kibocsátott magyar és román nyelvű dokumentum bizonyítja a gyergyószárhegyi káposzta márkanév levédését. Ami – mondjuk ki – nem csak szívet melengető nekünk székelyeknek, magyaroknak, hanem időszerű is, mivel – ahogy Gézától még a nyáron folytatott beszélgetésünk alkalmával megtudtam, egyre gyakrabban fordult elő, hogy gyenge, az eredetinél rosszabb minőségű káposztákat próbáltak rásózni a gyanútlan vásárlókra szárhegyi néven. Így ment ez, amíg a helyi zöldségtermesztő, Lukács Géza meg nem elégelte a szélhámoskodást, és több mint egy éven keresztül kitartóan kilincselt az OSIM-nél.
Hátunk mögött a tengernyi tengeri.Az állhatatosság tehát meghozta a gyümölcsét, vagy ez esetben a zöldségét. És mivel is lehetett volna ezt a sikert méltóképpen megünnepelni, mint egy jó kis mulatsággal, a IX. alkalommal megrendezett Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivállal.
De miért is olyan különleges a szárhegyi káposzta? Mi kell a muroknak vagy a pityókának, hogy az eredmény magáért beszéljen? Hogyan jelentkezik a székely furfang a növénytermesztésben? Mi mindent lehet összetákolni egy rozsdás izéből meg néhány bigyóból, drótból és csavarból, ami nemcsak látványos, de hasznos is?
Minderre megtudhatja a választ a Lukács Gézával készített riportfilmünkből: