A magyar kultúra gyöngyszeme: Gyergyószentmiklós – VIDEÓVAL Posted in: Egyéb kategória

Gyergyószentmiklós utcáit járva mindig elfog az érzés, hogy haza jöttem. Melegséggel tölti el a szívem, hogy szinte csak magyar szót hallok, hogy az emberek soha nem sietnek és mindig kedvesek, a főteret körülölelő épületek oromzatai lélegzetelállítóan szépek és minden napszakban más és más arcukat mutatják meg.
Az örmény katolikus templom részlete / fotó: Zana Diána – PolgárPortálSzeretem látni, ahogy Bethlen Gábor fejedelmi jelenléte naggyá varázsolja a házsorok közé kedvesen befurakodó kicsinyke református templom épületét, vagy ahogy a monumentális, fallal körülvett, magasba törő tornyú katolikus templomot Márton Áron püspök vigyázó tekintete őrzi.
Szívemnek legkedvesebb mégis a környék két másik szakrális épülete. Az egyik a városka fölé magasodó és mindenhonnan jól látható, a helyiek számára szimbolikus jelentőségű „Csobothegy” tetején álló kis kápolna, amely előtt büszkén lebegő székely zászló hirdeti a megmaradás magasztos üzenetét. A másik pedig a hófehér falú, kerekített cserepekkel fedett gyöngyszem, az örmény katolikus templom, amely jellegzetességét tekintve akár a település védjegyeként is szolgálhatna.
Azon kívül viszont, hogy telis-tele van szemet gyönyörködtető látványosságokkal, kisebb-nagyobb, eldugott, a magyar történelem, a székelység jeles alakjait ábrázoló szobrokkal, historikus épületekkel, csodákat rejtő zegzugokkal, egyebet nem tudtam szeretett városkámról, Gyergyószentmiklósról. Ez azonban csak legutóbbi ott jártamig volt így, amikor is szerencsém volt találkozni Bajna György helytörténésszel, aki töviről-hegyire beavatott a magyar kultúra városának titkaiba.
Bajna György, a környékbelieknek csak „Gyuri bácsi” bajsza alól a helyiekre jellemző széles mosollyal, s a székely ember ismérveként szolgáló vicces megjegyzésekkel tarkítva, egészen a XIV. századig visszamenőleg betekintést adott a város történelmébe, kultúrájába; elmesélte, hogyan élt együtt itt székely a zsidóval és hogyan lett magyarrá az örmény. Nem tudom, hogy lehengerlő előadásmódja, hatalmas tudása vagy közvetlensége hatására, de Gyuri bácsit rögtön a szívembe zártam. Külön köszönöm, hogy egyik kedvenc székelyföldi városomról a felületes tudásomat rengeteg új és érdekes információval gazdagította!
Zana Diána – PolgárPortál
Szívből ajánlom Önöknek Gyergyószentmiklósról a „kultúra városáról” készített kisfilmünket: