A magyar filmipar idei „gyöngyszemei” a marosvásárhelyi Alter-Native fesztiválon Posted in: Egyéb kategória

Izgalmas játékfilmkínálattal rukkol elő idén is az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amely november 8-a és 12-e között várja a mozirajongókat a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

A 25. kiadásához érkezett szemle a rövidfilmek mellett sikeres és többszörösen díjazott játékfilmeket is kínál a mozgóképek kedvelőinek – közölték a szervezők. A fesztivál egyik főattrakciója a Kincsem című film lesz, amelyet a Balázs Béla-díjas rendező, Herendi Gábor (Magyar vándor, Valami Amerika) jelenlétében vetítenek le.

A 2017-es alkotást az elmúlt tíz év legsikeresebb magyar mozifilmjeként tartják számon, a márciusi bemutató óta több mint 400 ezren látták a magyarországi mozikban. A két héttel ezelőtt tartott kaliforniai Wine Country Nemzetközi Filmfesztiválon is nagy sikert aratott, hiszen megkapta a legjobb külföldi film, a legjobb operatőr, valamint a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést is. A film központi alakja Blaskovich Ernő, aki mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Minden bizonnyal sokan lesznek kíváncsiak a Testről és lélekről című Enyedi Ildikó-filmre is, amely idén elhódította a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, és amelyet Oscar-díjra jelölt Magyarország a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Szintén érdeklődésre tarthat számot Török Ferenc legújabb, 1945 című filmje is, amelynek az idei Berlinálén volt az európai premierje. A film 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A főbb szerepekben Rudolf Pétert, Tasnádi Bencét, Szabó Kimmel Tamást, Nagy-Kálózy Esztert láthatja a közönség. A vetítésen jelen lesz az 1945 alapjául szolgáló elbeszélés írója és a film forgatókönyvírója, Szántó T. Gábor is.

Szerepel még a fesztivál programjában Madarász Isti Hurok című, 2016-os thrillere is, benne Száraz Dénessel, Martinovics Dorinával, Anger Zsolttal és Hegedűs D. Gézával. A film központi alakja Ádám, aki illegális gyógyszerkészítmények csempészésével foglalkozik. Egy szorult helyzetben hoz egy rossz döntést, ami nem várt, tragikus események láncolatát indítja el. Megtekinthetik még az érdeklődők az elsőfilmes Kostyál Márk Kojot című alkotását, amelynek címválasztása kapcsán így nyilatkozott a rendező: a Kojot egy szimbolikus rendszer a farkassal: ragadozóvá kell válnod, hogy megvédd, ami számodra fontos, különben eltaposnak. A filmben erdélyi színészek is szerepelnek Salat Lehel, Mátray László és Orbán Levente személyében. Érdekesnek ígérkezik Bereczki Csaba Soul Exodus című új, egész estés, zenés dokumentumfilmje is, amelynek középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A tévés riporter, műsorvezető M. Kiss Csaba és a Konyec rendezője, Rohonyi Gábor közös filmje, a Brazilok is szerepel a 25. Alter-Native programjában. A fesztiválra szóló belépők ára idén is változatlan marad: a jegyekért 15, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni.

Bővebben: alternativeiff.ro/hu