Születésnapi fesztivál a 15 éves a Gödör Klubban Posted in: Egyéb kategória

Tizenöt éves lett a fővárosi Gödör Klub. A jubileum alkalmából október 26-tól 29-ig koncertek, irodalmi program és képzőművészeti kiállítás is lesz a Király utcai szórakozóhelyen.

A Gödör Klubban (még az Erzsébet téren) az első gitárhang 2002. októberében szólalt meg. Azóta sok minden történt, a hely rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, költöznie is kellett, de létezik.

A születésnapi fesztivál október 26-i csütörtöki nyitónapja 18 órakor irodalmi programmal kezdődik: Nagy Gabriella íróval Üvegház című könyvéről és készülő regényéről Csontos Erika irodalomkritikus beszélget. Ezután a Kaláka együttes ad verskoncertet, majd újraindul a Gödörben korábban hosszú éveken át sikeresen működött táncház.

A táncház ezentúl minden hónapban kétszer, csütörtökönként Belvárosi Táncház néven várja a közönséget. A táncház szakmai vezetője Tárkány-Kovács Bálint Junior Prima díjas népzenész, a házigazda szerepét Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili, Fölszállott a páva-győztes néptáncművészek, táncoktatók töltik be. Muzsikál a Fonó zenekar Agócs Gergellyel és Pál István Szalonnával az élen, a moldvai csángó talpalávalót a PásztorHóra zenekar húzza, táncolnak az Angyalföldi Vadrózsák.

Másnap 18 órakor lesz a Beugrik csak nem esik le című kiállítás záróeseménye. A tárlaton Gajzágó Donáta és Kovács Lola, valamint Kovács Tamás installáció, festmény, print, grafika, mozgókép munkái láthatók. 21 órától a Gödör Klubot 15 évvel ezelőtt koncertjével megnyitó Sziámi frontembere, az új lemezén dolgozó Müller Péter Sziámi AndFriends elnevezésű formációja lép fel. Az est második fellépője a Korai Öröm, amely különleges, retrospektív koncerttel készül, több olyan dallal, amelyet a zenekar nagyon régen adott elő. A két koncert között Grecsó Zoltán Vizes című performansza látható.

Szombaton 21 órától a nyolcvanas évek underground zenéi szólnak, a Kontroll Csoport dalait az Ági és Fiúk az eredeti Kontroll-tagok közreműködésével adja elő. Játszik a Balaton is, az idén 60 éves Víg Mihály vezetésével, a Bizottság dalait pedig az ef Zámbó Happy Dead Band kelti életre.

A zárónapon, október 29-én vasárnap 19 órától Platón művét, a Szókratész védőbeszédét Jordán Tamás adja elő. Mint a szervezők fogalmaznak, a beszéd olyan erkölcsi normát kíván felmutatni, amely kiveszőben van. “Helytállásról van szó, az ügyekhez való ragaszkodásról, arról, hogy az erény és igazságosság fontosabb, mint a pénz”.