A romantika jegyében zajlik az idei maribori komolyzenei fesztivál Posted in: Egyéb kategória

Szlovénia legjelentősebb komolyzenei fesztiválja, a Maribor Fesztivál a romantika korának különböző területeit vizsgálja az idén, Beethoventől és Wagnertől kezdve Piazzolláig.

A fesztivál vasárnap az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusok nyitják meg Nicolas Altstaedt német csellóművész vezető karmester vezénylésével. A közönség Beethoven-, Sosztakovics- és Haydn-műveket hallhat.

A két és fél hétig tartó rendezvényen 19. és 20. századi romantikus kompozíciók hangzanak el, egészen Arnold Schönbergig, akire első időszakában nagy hatással volt a későromantika, főleg Brahms és Wagner művészete.

A romantikus szerelem és álmodozás megtalálható Astor Piazzolla argentin zenész és zeneszerző műveiben is, amelyet a bécsi Amarcord Együttes előadásában hallhatnak az érdeklődők.

A fesztivál kamarazenekara két koncerttel rukkol elő: a szlovén Simon Krecic karvezetésével Okszana Peceny Dolenc ukrán hegedűművész és Jean-Philippe Wurtz francia karmester vezetésével, Camille Merckx szopránénekes közreműködésével.

A fesztivál Grazban is bemutatkozik, ahol a szlovén Ziga Brank hegedűművész és Petar Milic zongoraművész lép fel.

A záróhangversenyen, szeptember 21-én, a maribori színház szimfonikus zenekara és az opera kórusa mutatkozik be. A zenekart az olasz Gianluca Martinenghi vezényli és Alexander Gadjiev játszik zongorán.

A rendezvényt gyermekeknek szóló kísérőprogramok színesítik.