Gyulai Shakespeare Fesztivál Posted in: Egyéb kategória

Új bemutatóra is készülnek Gyulán a XIII. Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet a várszínházi évadon belül július 7. és 16. között rendeznek meg.

Július 7-én és 8-án este a Kulcsár Noémi koreográfus jegyezte Szentivánéji álom táncjátékot mutatják be, amelyet Felix Mendelssohn azonos című zenéjére koreografált a rendező. 13 táncos adja elő a darabot, amelyben a klasszikus zene és a modern tánc találkozik. Shakespeare alakjai kortárs, modern értelmezésben, mai táncszínházi nyelven elevenednek meg. Bár a darab vígjáték, a felszín alatt tragikum lappang, arra próbáltak koncentrálni.

Kulcsár Noémi 2012-ben hozta létre saját társulatát, a Kulcsár Noémi Tellabort, amely nem állandó társulattal, de visszatérő művészekkel dolgozik. Előadásaik klasszikus balett alapra épülnek, ugyanakkor hangsúlyosan használják a kortárs tánc elemeit. A koreográfus tavaly a Rómeó és Júlia, két éve a Macbeth táncjátékot rendezte Gyulán.

A Shakespeare Fesztiválon hagyomány, hogy külföldi társulatok is fellépnek. Izraeli produkció még sosem szerepelt a békési városban, most a Malenki Theatre a Lear király című többszörös fesztiváldíjas darabot mutatja be, amelyben öt ember mellett öt báb lesz a főszereplő.

A nagyváradi Teatrul Regina Maria Az éjszaka szívében címmel szintén a Lear-történetet adja elő, a szlovákiai Divadlo Kontra társulat pedig a Macbeth-et hozza Gyulára.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a határon túli magyar színházak fellépési lehetőségére is, a tíznapos fesztiválon Bocsárdi László például a Tévedések vígjátékát rendezi, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Shakespeare, Sonnet 66-ot adja elő angol nyelven.

A fesztiválon az angol drámaíró szonettjei és dalai is elhangoznak, és szakmai filmvetítéseket is szerveznek. Egyebek mellett a Kenneth Branagh rendezte Sok hűhó semmiért, a Roland Emmerich rendezte Anonymus filmdrámát, vagy az ifj. Vidnyánszky Attila rendezte III. Richárdot – a tavalyi egyik saját produkciót – vetítik a színház kamaratermében.

Július 15-én szakmai konferenciát szerveznek a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban, másnap Elek Tibor – a Gyulai Várszínház novembertől kinevezett új igazgatója – irodalomtörténész ad elő Shakespeare és Kodolányi Gyula címmel a kamarateremben.

A teljes programkínálat a www.shakespearefesztival.hu oldalon tekinthető meg.