Legendák évada az Esztergomi Várszínházban Posted in: Egyéb kategória

Legendás írók és művészek születésnapját ünneplik az Esztergomi Várszínház 29. szezonjában, a produkciókkal Szabó Magda, Máté Péter, Kabos Gyula előtt tisztelegnek. A nyitóelőadás pénteken a Hair című musical lesz a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában.

Horányi László, a szabadtéri színház igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy Szabó Magda születésének századik évfordulója alkalmából lesz látható a Spirit Színház Az ajtó című előadása Hegyi Barbara főszereplésével július 14-én. Másnap Nagyváradi Erzsébet, Gerendás Péter és Kutik Rezső idézi meg az írónő szellemiségét. Ugyanezen a hétvégén, vasárnap a 200 éve született Arany János előtt tisztelegnek a Fénylő költészet című esttel, Kökényessy Ági, Maronka Csilla és Keresztes-Nagy Árpád produkciójával.

A jubileumoknál maradva idén lenne hetven éves a magyar könnyűzenei élet egyik legnépszerűbb énekese, Máté Péter. Az ő dalai szólnak majd július 22-én a várszínházban Molnár György együttese és Gallusz Nikolett közreműködésével. A zenés műfajok kedvelő számára hívták meg július 23-án Olt Tamás Megadom magam című musicalét, majd egy hét múlva július 28-án Érdi Tamás és az Óbudai Danubia Zenekar koncertezik a színpadon. Az igazgató elmondta, hogy az elmúlt évad egyik sikere a Nemzeti Színházból érkezett Psyché volt, ezért a közönség kívánságára július 29-én újra látható lesz a Vidnyánszky Attila rendezte darab a Várszínházban.

Az Esztergomból indultam sorozat keretében Túri Lajos Péter koreográfus első önálló táncestjének ad otthont a várszínház augusztus 5-én, 11-én pedig a Fugato Orchestra és Tátrai Tibor gitáros mutatja meg, milyen az, amikor a barokk kor zenei elemeit mai modern stílusokkal vegyítik. A Hair mellett megtekinthető lesz majd Heltai Jenő Naftalin című zenés vígjátéka a Révkomáromi Jókai Színház előadásaként augusztus 12-én. Kabos Gyula születésének 130. évfordulójára emlékezve is hívták meg a Madách Színházból a Meseautó című musicalt, amelyet Szente Vajk rendezett. A darab augusztus 17-én látható.

Az idei várszínházi programból sem maradhat ki az évek óta visszatérő L’art pour l’art Társulat, a Carmen Táncművészeti és Sporttánc Egyesület, az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskola bemutatkozása és ismét lesz Esztergomi Bábos Tábor.

MTI