Ingyenes magyar városnéző séták Pozsonyban Posted in: Egyéb kategória

Négy magyar nyelvű tematikus sétát szervez idén a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás, de sok más rendezvénnyel is várja a város múltja iránt érdeklődőket – írja az ujszo.com.

Az első magyar nyelvű séta április 9-én (vasárnap) 14 órakor kezdődik a Fő téren. Korpás Árpád idegenvezető, a társulás alelnöke Pozsony és a protestantizmus címmel ad majd elő.

Május 14-én délután kettőkor folytatódik Benyovszky Mánya Ágnes népszerű sorozata a boldog békeidők építészetéről. A témában könyveket is jegyző helytörténész és tanár az egykori gőzvasút indóháza előtt (Šancová 1.) várja a résztvevőket. S mivel a legrégebbi állandó Duna-híd elkészülte és az első világháború kitörése közti időszaknak sok épületet köszönhetünk Pozsonyban, szeptember 10-én 14 órakor is Benyovszky Mánya Ágnes kalauzolja azokat, akik 14 órára az egykori András király téren (Šafárikovo námestie), a kacsás szökőkútnál összegyűlnek. Akkor a belle epoque néven is jellemzett korszak további épületeiről lesz szó.

Mint minden sírkert, a pozsonyi András-temető is érdekes tanúja, lenyomata a város történetének. Június 18-án Korpás Árpáddal tehetünk egy sétát, hogy híres famíliákról, neves személyiségek életútjáról hallhassunk. A Petőfi Sándor legjobb pozsonyi barátjának számító Kolmár József sírjánál a séta keretében megemlékezést is tart a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. Kolmár száz évvel ezelőtt, 1917-ben hunyt el. A résztvevőket a temető bejáratánál, az egykori Pray utcában (Ulica 29. augusta) várják 14.00-kor.

Hornyák István idegenvezető és újságíró október 8-án a híres szobrászművész, Fadrusz János – a már nem létező pozsonyi Mária Terézia-szoborcsoport alkotója – pozsonyi műveit, munkásságát ismerteti a vele sétálókkal. Az érdeklődőket délután kettőre várják a virágvölgyi templom (Blumentálsky kostol) bejárata előtt.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás természetesen előadások egész sorát kínálja. Eseménynaptára megtalálható a várostörténeti írásokkal is rendszeresen jelentkező www.pozsonykifli.sk honlapon. A korábbi évek sikerein felbuzdulva 2018-as Pozsonyi naptár megjelentetését is tervezik, s remélik, idén is külön standdal lehetnek majd jelen a pozsonyi adventi vásárban.

Forrás: ujszo.com