Kétnapos szimpóziumot tart a CÖF-CÖKA “a népfelség tudományáról” Budapesten Posted in: Egyéb kategória

Kétnapos nemzetközi szimpóziumot tart a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a civilitikáról, “a népfelség tudományáról” Budapesten.

Bencze Izabella CÖF-alapító, CÖF-CÖKA-kurátor a csütörtökön kezdődő esemény sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a Civilek a nemzetállamokért – Az európai civil együttműködés alapjai című rendezvénnyel új ajtókat akarnak nyitni Európának. Pénteken zárónyilatkozatot szeretnének elfogadni, az elhangzott előadásokról pedig könyvet terveznek megjelentetni – közölte.

Ifj. Lomnici Zoltán CÖF-szóvivő, a CÖKA közjogi kabinetjének vezetője azt mondta, remélik, a konferencia megteremti az alapját annak, hogy jövő tavasszal létrehozhassák az Európai Civil Együttműködési Tanácsot, amely meggyőződésük szerint az Európai Unió (EU) javát szolgálja majd. A cél a nemzetállamban gondolkodó civilek összefogása, a közös akaratok koordinálása.

A CÖF egyik korábbi kezdeményezése, a Civil Együttműködési Tanács azt a célt tűzte ki, hogy összefogja a külhoni magyar közösségeket. A szervezet az elmúlt években sok értékes eredményt tudott felmutatni Lomnici Zoltán szerint, ezért Csizmadia László elnök elhatározta, hogy kiszélesíti az együttműködést. Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta: látják azokat a válságjeleket, amelyek az elmúlt időszakban jellemezték az EU-t. Ide sorolta Nagy-Britannia kiválását, az euróövezeti válságot, valamint “az újkori bevándorlásról meghozott hibás döntések sorozatát”. Az unió bebizonyította, hogy nem tudja megfelelően kezelni a problémákat – tette hozzá az alkotmányjogász.

Azt mondta, kettős mérce érvényesül az EU-ban: a nemzetállami civilek akarata egyre kevésbé érvényesül, helyette részben külföldi érdekszövetségek, spekulánsok vették át a hatalmat. A CÖF-CÖKA szerint a folyamat visszafordítható, de ehhez összefogás kell. Kitért arra: az unió alapítói olyan szervezetet kívántak létrehozni, amelyben konszenzussal határoznak a tagállamok, az utóbbi időben azonban megváltozott a döntéshozatali mechanizmus, nőtt a demokráciadeficit. Amit az Európai Bizottság kigondol, az rákényszeríthető a többi tagállamra, elsősorban a visegrádi négyekre (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) – közölte.

Megjegyezte, a civil párbeszéddel kapcsolatban rengeteg hiányosságot tapasztalnak; rendszeresen megkeresik az Európai Parlament petíciós bizottságát. Úgy ítélik meg, hogy “a huszonnegyedik órában vagyunk”, az EU politikai és gazdasági értelemben egyaránt kiszolgáltatott külföldi köröknek, valamint kezdi elveszíteni a világpolitika porondján kivívott helyzetét. Ezért össze kell fogni – ismételte meg.

Ifj. Lomnici Zoltán megköszönte a Gazeta Polska lengyel lap köré szerveződött klubok áldozatos munkáját és barátságát. Pawel Piekarczyk, a lap szerkesztője kijelentette, hogy egész Európa szuverén nemzetekből, elsősorban nemzetállamokból áll. Hozzátette, most azért gyűltek össze, hogy kiépítsenek egy civil együttműködést. Megjegyezte: jó észben tartani a régi igazságot, amely szerint a polgár nem létezik az állam nélkül. Polgárnak lenni nemcsak jogokat, hanem kötelezettségeket is jelent.

A Gazeta Polska körüli kezdeményezések egy régi lengyel hagyományt erősítenek: a polgárok élni akarnak azon jogukkal, hogy tegyenek a nemzetükért – ismertette. Pawel Piekarczyk kiemelte: az ezeréves együttműködés a magyarokkal azt bizonyítja, hogy lehet békében létezni. Nemcsak az észszerűség és a szükségszerűség indokolja, hogy a két nemzetállamnak kooperálnia kell, hanem a történelmi hagyomány is – tette hozzá.