Kezdődhet a várépítés Gyimesben Posted in: Egyéb kategória

Kiadták az építkezési engedélyt, így már pünkösd után hozzáfognak a gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítésének előkészületeihez – írja a szekelyhon.ro.

„Hat év után végre megkaptuk az építkezési engedélyt. Kezdődhet a munka. Pünkösd után összeülünk, megbeszéljük a részleteket és keresünk egy vállalkozót az építkezés kivitelezésére” – közölte érdeklődésünkre a jó hírt Deáky András. A munkálat kezdeményezője hozzátette, már többen utaltak pénzt az erre a célra létrehozott folyószámlára, de a szükséges anyagi befektetés nagyobb részét ezt követően kell előteremteniük. Mint fogalmazott, terveik szerint a világ magyarságának összefogásával, felajánlásaikkal valósul majd meg az újjáépítés, ami az előzetes számításaik alapján mintegy 200 ezer euróba – közel egymillió lejbe – kerül.

Tavaly nyáron leadott régészeti jelentést követően hiába várták az építkezési engedély kiadását, mert az illetékes intézmény, különböző hiányosságokra hivatkozva, mostanig váratta vele az érintetteket. Áprilisban – a várrom régészeti feltárását követően – már látványos változás volt a helyszínen, még ha építkezés nem is zajlott: a régészek elhordták a felgyülemlett hordalékot és földet, így a vár megmaradt romjai teljes terjedelmében láthatóvá váltak.

A tervek szerint az újjáépített vár 150 négyzetméteres területen fekszik majd, ebből 90 négyzetméteren az épület maga, 60 négyzetméteren a felső sziklaterasz, illetve további 60 négyzetméternyi lesz a feljáró lépcső. A kétszintes, kőépület földszintjén kiállítótermet és mosdókat alakítanak ki, az emeleten pedig egy kávézót előtérrel és fedetlen sziklaterasszal. Becsléseik szerint az építkezés egy év alatt megvalósítható.