Kilenc nyelven beszélő magyar papot nevezett ki Ferenc pápa Posted in: Egyéb kategória

Pintér Gábor pápai prelátust, a Váci Egyházmegye papját nevezte ki pénteken Ferenc pápa Fehéroroszországba apostoli nunciusnak – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

Pintér Gábor eddig az ausztriai Apostoli Nunciatúra első tanácsosaként szolgált, mostani kinevezésével együtt Ferenc pápa érseki rangra emelte, a velebusdói címzetes érseki címet adományozva neki.

Az új vatikáni nagykövet 1964. március 9-én született Kunszentmártonban. 1988. június 11-én szentelték pappá.

1996. július 1-jén lépett a Szentszék diplomáciai szolgálatába. Az elmúlt két évtizedben Haitin, Bolíviában, Skandináviában, Franciaországban, a Fülöp-szigeteken és Ausztriában teljesített szolgálatot.

A magyar mellett olaszul, angolul, németül, spanyolul, franciául, oroszul, svédül és haiti kreol nyelven beszél – olvasható az MKPK közleményében.

Mohos Gábor, az MKPK titkára az MTI-nek elmondta: Pintér Gáboron kívül még két magyar pap teljesít szentszéki diplomáciai szolgálatot, alacsonyabb beosztásban, egyikük az Esztergom-Eudapesti Főegyházmegye, másikuk a Székesfehérvári Egyházmegye papja.

A legutóbbi magyar vatikáni nagykövet a 2001-ben elhunyt Kada Lajos volt, aki Costa Ricában (1975-84), El Salvadorban (1980-84), Németországban (1991-1995) és Spanyolországban (1995-2000) teljesített nunciusi szolgálatot.