Komolyzenei ritkaságok a szegedi Szent Gellért Fesztiválon Posted in: Egyéb kategória

Igazi komolyzenei ritkaságok, fiatal hazai tehetségek szólóműsorai, kamara- és katonazenekari koncert, valamint jótékonysági est is szerepel a Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, a vértanú Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódó szegedi, tizedik fesztivál programjai között.

2017. szeptember 24 – október 1.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón csütörtökön elmondta: egy évtizede azzal a szándékkal hívták életre a fesztivált, hogy az egyházmegye a kultúra területén is jelen lehessen a város életében. A Szent Gellért Fesztivál kiváló lehetőséget teremt arra, hogy programjai révén azok számára is meghatározó kulturális élményt nyújtson, akik a személyes hit révén nem kötődnek szorosan a hívőközösséghez, az egyházközösséghez – tette hozzá.

Hangsúlyozta: Szent Gellért szerény aszkéta élete, áldozatos munkája, segítőkészsége, nevelői következetessége, valamint minden tettében megnyilvánuló szeretete valamennyiünk számára követendő példa. Az iránta érzett tiszteletből viseli nevét a szegedi Gál Ferenc Főiskola Zenetudományi Intézetének keretében működő Szent Gellért Akadémia és az évente rendezett zenei programsorozat.

A szeptember 24-től október 1-jéig tartó jubileumi fesztivál Szent Gellért ünnepén a szegedi székesegyházban ünnepi szentmisével veszi kezdetét. Tímár Ildikónak a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában megnyíló nemezkiállítását a Szent Gellért Akadémia zenekarának és a Szegedi Szimfonikus Zenekar Vaszy Viktor Kórusának koncertje követi szintén a székesegyházban. Az együttest, amely szeptember 26-án a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is megtartja hangversenyét, a fesztivál alapítója, Robert Christian Bachmann és a dél-koreai Yoon Kuk Lee vezényli.

A fesztivál zenekara a fogadalmi templomban szeptember 25-én Mozart-művekből válogatva is tart egy szimfonikus koncertet, majd szeptember 30-án katonazenekari hangverseny helyszíne lesz a székesegyház. A vendégelőadók mellett hallható lesz a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskoláinak gyermekkórusa és a katonazenekara is.

A salzburgi Mozerteum Egyetem szólistáinak közreműködésével dalestre várják az érdeklődőket szeptember 27-én a Szegedi Dóm Látogatóközpontba. Az est során Schubert, Schumann, Brahms, Mahler és Srtauss művei hangoznak el. A látogatóközpont Bach barokk csellóra írt műveiből válogatott kamarakoncertnek is otthont ad szeptember 29-én.

A komolyzenei hangversenysorozathoz tudományos előadások is kapcsolódnak. A meghívott professzorok értekezéseit a Zene és az agy témakörben a Gál Ferenc Főiskolán hallgathatják meg az érdeklődők.

A Szent Gellért Fesztivál a zene világnapján jótékonysági koncerttel zárul a Szegedi Nemzeti Színházban. Az Ezerarcú muzsika címet viselő est bevételét a Korábban Érkeztem Alapítvány javára ajánlják fel. A hangversenyen Kokas Katalin, Sebestyén Márta, Janza Kata, Homonnay Zsolt, Gyüdi Eszter, Szélpál Szilveszter és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködik majd.

Bővebben: www.szentgellertfesztival.hu