Különleges magyar küldöttség járt nemrég Irakban. A csoport az üldözött keresztény közösségeket kereste fel a háború sújtotta országban, arra keresték a választ, hogy tudnának új életet kezdeni az emberek a lerombolt területeken. Irakban az elmúlt években százezrek kényszerültek elmenekülni, csak azért mert keresztények. A magyar küldöttség most olyan helyekre is eljutott, ahová csak nagyon kevesek tudnak bemenni. A közmédia stábja is elkísérte őket. Exkluzív beszámoló Irakból. Kiégett templomok. Célpontoknak használt oltárok. Széttépett Jézus kép. Ledöntött Krisztus szobor. A vallási szimbólumok meggyalázása, az iszlám hadsereg keresztények iránti mély gyűlöletének megnyilvánulása. És nemcsak Karakoshban. Az üzenet egyértelmű: ha keresztény vagy fizess, tagadd meg hitedet, ha pedig nem, akkor fuss, vagy meghalsz. Így történhetett meg, hogy 2014 nyarától kezdve százezrek kényszerültek elmenekülni szülőföldjükről, maguk után hagyva házat, hazát, egész korábbi életüket. 30 perc alatt kellett elhagyni az otthonunkat – mondta egy a férfi, aki jelenleg az erbili menekülttábor egyik konténerében húzza meg magát családjával. A karakoshi székesegyház kiégett falai között a magyarul elhangzó imát némán hallgatták a háború okozta sokkból lassan magukhoz térő keresztények. Böjte Csaba szavait nem értették ugyan, de az ima ereje itt különösen elementáris erővel tud hatni. Három óra alatt ideértünk repülővel. Nagyon közel van Kelet-Európához. Már látjuk a menekülteket, ez a gyűlölet, félelem, erőszak ne borítsa el a mi drága szülőföldünket – mondta. A Böjte Csaba ferences szerzetes által még itthon, Magyarországon elindított ima kilenced ötödik napján a történelmi Ninive újjáépítéséért a keresztény felekezetek közösen imádkoztak. A célunk mindig is az volt és az is lesz, hogy az emberek maradjanak Irakban. De ehhez biztonságra van szükség – fogalmazott Bashar Warda Káld katolikus érsek. A szír ortodox egyház moszuli metropolitája szerint a világ semmit nem tesz a keresztények kiirtása ellen. Nem érezzük, hogy tényleg akarna bárki is segíteni rajtunk. Szenvedünk. Három éve szenvedünk, és senki nem segít – mondta Nicudemus Sharaf. Mára történelmi ténnyé vált, hogy a 21. század elején a legüldözöttebb vallás a keresztény vallás lett. Posted in: Egyéb kategória

Különleges magyar küldöttség járt nemrég Irakban. A csoport az üldözött keresztény közösségeket kereste fel a háború sújtotta országban, arra keresték a választ, hogy tudnának új életet kezdeni az emberek a lerombolt területeken. Irakban az elmúlt években százezrek kényszerültek elmenekülni, csak azért mert keresztények. A magyar küldöttség most olyan helyekre is eljutott, ahová csak nagyon kevesek tudnak bemenni. A közmédia stábja is elkísérte őket. Exkluzív beszámoló Irakból.

Kiégett templomok. Célpontoknak használt oltárok. Széttépett Jézus kép. Ledöntött Krisztus szobor. A vallási szimbólumok meggyalázása, az iszlám hadsereg keresztények iránti mély gyűlöletének megnyilvánulása. És nemcsak Karakoshban.

Az üzenet egyértelmű: ha keresztény vagy fizess, tagadd meg hitedet, ha pedig nem, akkor fuss, vagy meghalsz. Így történhetett meg, hogy 2014 nyarától kezdve százezrek kényszerültek elmenekülni szülőföldjükről, maguk után hagyva házat, hazát, egész korábbi életüket.  30 perc alatt kellett elhagyni az otthonunkat – mondta egy a férfi, aki jelenleg az erbili menekülttábor egyik konténerében húzza meg magát családjával.

A karakoshi székesegyház kiégett falai között a magyarul elhangzó imát némán hallgatták a háború okozta sokkból lassan magukhoz térő keresztények. Böjte Csaba szavait nem értették ugyan, de az ima ereje itt különösen elementáris erővel tud hatni.  Három óra alatt ideértünk repülővel. Nagyon közel van Kelet-Európához. Már látjuk a menekülteket, ez a gyűlölet, félelem, erőszak ne borítsa el a mi drága szülőföldünket – mondta.

A Böjte Csaba ferences szerzetes által még itthon, Magyarországon elindított ima kilenced ötödik napján a történelmi Ninive újjáépítéséért a keresztény felekezetek közösen imádkoztak. A célunk mindig is az volt és az is lesz, hogy az emberek maradjanak Irakban. De ehhez biztonságra van szükség – fogalmazott Bashar Warda Káld katolikus érsek.

A szír ortodox egyház moszuli metropolitája szerint a világ semmit nem tesz a keresztények kiirtása ellen. Nem érezzük, hogy tényleg akarna bárki is segíteni rajtunk. Szenvedünk. Három éve szenvedünk, és senki nem segít – mondta Nicudemus Sharaf.

Mára történelmi ténnyé vált, hogy a 21. század elején a legüldözöttebb vallás a keresztény vallás lett.