Mindenki segíthet – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adventje Posted in: Egyéb kategória

Áruházakban, iskolákban, karácsonyi vásárokban, otthon a számítógép előtt, de még labdarúgó mérkőzésre készülve is bárki bekapcsolódhat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idei adventi jótékonysági akcióiba. A szervezet ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a gyűjtés sikerét nem lehet számokban kifejezni, az adományok mennyiségénél fontosabbak a találkozások.

Minden karitatív szervezet életében a legaktívabb időszak Advent ideje, az ünnepi készülődés a Karácsonyra. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára a legfontosabb, hogy az általa egész éven segített emberek a máltai önkéntesekkel és munkatársakkal közösségben élhessék meg a karácsony csodáját – írja közleményében a szervezet.

A következő hetekben több mint kétszáz intézményben tízezernél is több ellátásban részesülő ember karácsonyát készíti elő a karitatív szervezet. Ezekben a hetekben megsokszorozódik a rászoruló emberektől és különböző közösségektől érkező kérések száma. Szerencsére az adományozó, támogató szándék is ilyenkor a legerősebb. A többi nagy karitatív szervezethez hasonlóan a Szeretetszolgálat is különleges feladatokkal, gyűjtésekkel készül ádventre, hogy a máltai közösség a lehető legtöbb ember számára jelentsen emberi közelséget, támogatást az év utolsó heteiben is.

Adni Öröm!

Idén december 14. és 19. között már 21. alkalommal rendezi meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Spar csoport kijelölt üzleteiben az Adni öröm! akciót. Több mint 3500 önkéntes, köztük több száz középiskolás diák részvételével tartós élelmiszert gyűjt a rászoruló embereknek. A csomagok egy része hajléktalan emberek számára készül, más részét nagycsaládosoknak és idős embereknek juttatják el a Szeretetszolgálat csoportjai és intézményei. A gyűjtésről az www.adniorom.hu honlapon lehet részletesen tájékozódni, az oldalon a jótékonykodást segítő praktikus információk mellett az akcióban résztvevő üzletek is megkereshetők, az adományszámláló segítségével pedig az összegyűlt élelmiszer mennyiségét lehet nyomon követni. Herczegh Anita , a köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként idén is személyesen részt vesz karácsonyi gyűjtésben.

A Máltai Szeretetszolgálat intézményei és csoportjai az Adni öröm akció előtt is folyamatosan fogadják a tartósélelmiszer és ruhaadományokat. A Szeretetszolgálat 1350-es adományvonalán hívásonként 250 forinttal támogatható a máltai szervezet munkája, a www.adomanyozz.hu oldalon pedig online átutalással is lehet segítséget nyújtani. A máltai szervezet célja, hogy az előző évekhez hasonlóan közel 30.000 család, idős ember részesüljön még karácsony előtt az összegyűjtött élelmiszerekből összeállított csomagokból.

Esélyt a gyermekeknek!

Az adventi időszakban számos felajánlást kap a Magyar Máltai Szeretetszolgálat magánszemélyektől és cégektől egyaránt, melyeket az önkéntes csoportok vagy intézmények által ellátott nélkülöző embereknek, családoknak, illetve a Szeretetszolgálat 31 legszegényebb járásban zajló Gyerekesély Programjában érintett gyermekeknek juttat el a szervezet.

Az iskolások is bekapcsolódhatnak a Szeretetszolgálat karácsonyi jótékonysági akciójába a PontVelem Okos Program Segíts Velem karácsonyi ajándékgyűjtésén keresztül. Az ország több mint 250 általános iskolájában a gyermekek bevihetik az iskolába a megunt, de jó állapotú játékaikat. Az iskolákból összegyűjtött adományokat egy csomagszállító cég a Máltai Szeretetszolgálat regionális központjaiban juttatja el, ahonnan a szervezet közvetlenül a rászoruló gyerekeknek nyújtja át az ajándékot.

Fogyatékkal élők segítése

A Videoton játékosai és szurkolói is kiveszik a részüket a karácsonyi jótékonysági akciókból, a csapat székesfehérvári mozgáskorlátozott és fogyatékkal élő fiatalok számára szervezett gyűjtést, a felajánlásokat a Szeretetszolgálat támogató szolgálata juttatja el az ajándékokat. A fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok megsegítésére több településen meghirdetett gyűjtések eredményeképpen a Szeretetszolgálat országszerte 500, egész évben segített fogyatékkal élő fiatalembernek szeretne ajándékot vinni az ünnepre.

Határokon túl

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a határon túli magyar lakta területeken élő családokat és intézményeket is támogatja az adventben is. A Szent László Szövetséggel és a Rákóczi Szövetséggel együttműködve partiumi falvak és felvidéki magyar nyelven oktató intézményeknek visz anyaországi iskolákban és plébániákon összegyűjtött könyveket, játékokat és élelmiszereket. Továbbá a Kárpátalján működő máltai szervezettel közösen nagycsaládoknak, egyedülálló idős és mozgássérült emberek számára szervez gyűjtést.  A Szeretetszolgálat és más támogatók segítségével sikerült adventi ajándékként kárpátaljai kistelepüléseken iskolai számítógép-termet kialakítani, orvosi rendelőt felszerelni, valamint a közvilágítást korszerűsíteni.

(csalad.hu)