Százéves a híres pozsonyi Kék templom Posted in: Egyéb kategória

Idén százéves Pozsony legszebbnek tartott szecessziós épülete, a Lechner Ödön tervezte Szent Erzsébet-templom. A pozsonyiak körében leginkább „Kék templomként” ismert épület tiszteletére háromnapos rendezvénysorozattal készül az óvárosi önkormányzat a Pozsonyi Magyar Intézettel együttműködve.

A Kék templom alapkőletételére 1909 augusztusában, Szent Erzsébet halálának 900. évfordulója alkalmából került sor, az épületet 1913. október 11-én, nem sokkal Lechner Ödön halála előtt szentelték fel.
A háromnapos ünnepségsorozat az egykori Királyi Katolikus Főgimnázium (ma: Grössling utcai gimnázium) tőszomszédságában épült Szent Erzsébet-templomban, illetve a közelében lévő, korábban András király (ma: Safárik) téren zajlik majd. A Három nap Szent Erzsébettel nevet viselő eseményfolyam október 11-én egy este hat órakor ünnepi szentmisével kezdődik a jubiláló templomban.

Október 12-én, szombaton egész nap szabadtéri zenés kulturális műsor zajlik a Safárik téren és ezzel egyidejűleg egy Pozsony borászváros múltját felelevenítő borpiac is megnyitja kapuit. „Noha komoly borászhagyományokkal rendelkező város, Pozsonynak már évtizedek óta nincs borpiaca, ezért úgy ítéltük meg, hogy célszerű összehangolni a két eseményt, hiszen mindkettő a város múltját idézi” – mondta az MTI-nek Sasa Obúchová, Pozsony óvárosának szóvivője. A borpiacon pozsonyi borászok mellett Magyarországról, Németországból és Franciaországból is várnak több neves termelőt.

A szombati program este ismét a Szent Erzsébet-templomban folytatódik, hét órától szentmisével, majd a Vlado Vizár Jazz Quartett és a Gaudium koncertjével. Vasárnap egy újabb szentmise után jótékonysági piacot tartanak a Safárik téren.

A Szent Erzsébet-templom a szintén a századelőn emelt Királyi Katolikus Főgimnázium templomaként épült. Az eredeti tervekben csak egy kisebb kápolna építése szerepelt, ám tiltakozások sora indult el, miután kiderült, hogy az egy épületet alkotott volna az iskola tornatermével. Végül gróf Apponyi Albert akkori vallás- és közoktatásügyi miniszter közreműködésének és a Szapáry Mária Gabriella grófnő által indított gyűjtésnek köszönhetően épülhetett meg a különálló templom. Az épületet és az azt körülvevő kert kerítését is kék színű mázas cserepek és mozaikcsík vonalak díszítik, az egyhajós templom teteje is kék, innét ered a közhasználatban elterjedt Kék templom megnevezés.