Százharminc programmal búcsúztatják a nyarat Szentendrén Posted in: Egyéb kategória

Minden műfajban, minden korosztálynak, éjjel és nappal kínál különleges programokat a Duna-parti város augusztus 25. és 27. között a Szentendre Éjjel-nappal Nyitva elnevezésű nyárbúcsúztató fesztiválon.

A Szentendre Éjjel-nappal Nyitva nyárbúcsúztató fesztiválon a település szinte minden ismert vagy megbúvó, népszerű vagy felfedezetlen, rejtett vagy szokatlan részei helyet kapnak, de fontos szerep jut a magánházak kitáruló kapuinak, udvarainak, ismerős és ismeretlen házigazdáinak is – mondta az idei, 12. programsorozatról Solymosi Heléna, a szervező Szentendrei Kulturális Központ igazgatója.

A műfaji és tematikai sokszínűség szinte felsorolhatatlan, hiszen a csaknem 130 program a váratlan utcai zenélésektől a koncertekig, a kiállításmegnyitóktól a nemzetközi és köztéri tárlatokig, performanszokig, színi előadásokig terjed – tette hozzá.

A számos ingyenes zenei program között találni egyebek mellett az ef Zámbó Happy Dead Band, a Jambalaya, drMáriás és zenekara, a Söndörgő Zenekar vagy az LGT emlékzenekar koncertjét Karácsony Jánossal.

A nem belépődíjas kiállítások sorában találkozni a többi között Frózsi-Nánássy Tibor és Margit Szabolcs sikátor-installációjával a Vajda Lajos Stúdió melletti utcában, a Futó utcai Lakástárlat-udvar bemutatkozásával, a DUETT, avagy a tárgyak párbeszéde című tárlat megnyitójával a Palmetta Design Galériában vagy Fábián Veronika ékszertervező kiállításmegnyitójával az Erdész Galériában.

A különleges helyszíneket és megmozdulásokat nemcsak a Duna-parti Kacsakő Bisztró képviseli, de mások mellett ef Zámbó István Garázs- és KertBulija, a Péter-Pál utcai Mondvacsinált Utca Fesztivál, a Pótkulcs kulturális tér rendezvényei vagy Cserna-Szabó András rendhagyó, főzéssel egybekötött író-olvasó találkozója a Pest Megyei Könyvtárban.

Külön tematikát jelent a fesztiválon belül a GastroArt – mondta el Solymosi Heléna, aki szerint ennek keretében a szentendrei művészek alkotásai által ihletett artisztikus ételeket és desszerteket éttermek, kávézók, cukrászdák jeles képviselői készítik el, kimondottan erre a hétvégére. A gasztrótúra során 5 szentendrei étterem és cukrászda kínálatát lehet végig kóstolni, míg a Gasztro utcában gasztronómiai különlegességekkel, koncertekkel, kirakodóvásárokkal, gyermekprogramokkal és cirkuszi mutatványosokkal találkozhat a közönség, de a Dumtsa korzón is színes kavalkád fogadja a látogatókat éjjel-nappal.

Immár Szentendrén is hagyományosnak számítanak a városismereti séták, amelyekre előre is lehet jegyet váltani – mondta el az igazgató, aki emlékeztetett arra is, hogy ebben az évben sem marad el a gyerekek egyik legjobban várt programja, a Rotary Club által szervezett Gumikacsaverseny szombaton a Bükkös patakon. A mintegy ezer sárga “aprójószág” 250 méteren versenyez az első helyért, a nevezésekből befolyt pénzt ezúttal is támogatásokra fordítják – tette hozzá.

A pénteken kezdődő fesztivál számos programja ingyenes, de több esetben előzetes regisztráció szükséges.

A részletekről a www.szentendreprogram.hu oldalon lehet tájékozódni. És persze a Facebookon is.